Dyżury

W Biurze Zarządu Powiatowego PSL

Potrzebujesz porady, masz pomysł na jakąś inicjatywę,

coś Cię niepokoi w Twoim otoczeniu

- przyjdź do

POWIATOWEGO BIURA

POLSKIEGO STRONNICTWA LUDOWEGO

Ul. Lwowska 4 w Mielcu

(obok Banku Spółdzielczego)

Dyżury pełnią:

Radny Sejmiku Województwa Podkarpackiego – Jan Tarapata

Radni Powiatu Mieleckiego – Stanisław Lonczak, Andrzej Chrabąszcz, Stefan Rysak, Bogusław Peret

Radni gminni z terenu Powiatu Mieleckiego

Członkowie Izby Rolniczej

ZAPRASZAMY W KAŻDY PIERWSZY CZWARTEK MIESIĄCA

W GODZ. 16.00 - 18.00

• Wywiad na żywo ze starostą mieleckim w Radiu VIA

Starosta Stanisław Lonczak będzie gościem porannego wywiadu w Radiu VIA. Zachęcamy do słuchania rozmowy już w poniedziałek, 18 lutego, od godz. 8:10.

• Starosta Stanisław Lonczak oddał hołd żołnierzom Armii Krajowej

Minęło 77 lat od utworzenia Armii Krajowej. Dziesiątki osób wzięły udział w mieleckich obchodach tego jubileuszu przez Pomnikiem AK w czwartek, 14 lutego.

Uroczystości współorganizowane przez Starostwo Powiatowe w Mielcu, Urząd Miejski w Mielcu i Wojskową Komendę Uzupełnień w Mielcu rozpoczęły się w samo południe. Jako pierwsi wiązankę przed pomnikiem złożyli organizatorzy wydarzenia: Starosta Powiatu Mieleckiego Stanisław Lonczak, Prezydent Miasta Mielca Jacek Wiśniewski i Wiceprezydent Miasta Mielca Adriana Miłoś. Lokalnym włodarzom towarzyszył kapitan Jerzy Dębicki ze Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej. Hołd żołnierzom oddali również: Poseł na Sejm RP Krystyna Skowrońska oraz przedstawiciele służb mundurowych, organizacji patriotycznych i licznych instytucji; radni powiatowi i miejscy; dyrektorzy przedszkoli i szkół z terenu powiatu mieleckiego wraz z uczniami. Uroczystości zwieńczyło złożenie przed pomnikiem kilkudziesięciu biało-czerwonych zniczy, które organizatorzy wydarzenia wręczyli zebranym dzieciom i młodzieży.

• Wojewódzkie Spotkanie Noworoczne członków i sympatyków PSL w Tuczempach koło Jarosławia

2 lutego br. członkowie PSL z Powiatu Mieleckiego wzięli udział w Wojewódzkim Spotkaniu Noworocznym członków i sympatyków PSL w Tuczempach koło Jarosławia. Na spotkanie przybyło ponad 300 osób, a swoją obecnością zaszczycił wszystkich sam Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego - Władysław Kosiniak-Kamysz. Podczas uroczystości Prezes Kosiniak-Kamysz oraz Poseł Mieczysław Kasprzak wręczyli członkom PSL odznaczenia za zasługi. Wśród osób, które otrzymały odznaczenie Wincentego Witosa była Pani Anna Wiącek oraz Pan Jan Kurdziel, a odznaczenie: Złota Koniczynka otrzymał Pan Kazimierz Żelazko oraz Pan Grzegorz Świątek. Natomiast na ręce Pana Andrzeja Chrabąszcza - Prezesa Zarządu Powiatowego PSL w Mielcu zostało złożone szczególne podziękowanie za pełną zaangażowania działalność dla dobra "Małej Ojczyzny" oraz Polskiego Stronnictwa Ludowego.

• Władysław Kosiniak-Kamysz liderem zaufania wśród polityków

Prezesowi PSL ufa najwięcej Polaków, wynika z sondażu IBRiS przygotowanego dla Onetu. Władysław Kosiniak-Kamysz zdetronizował na pozycji lidera rankingu zaufania do polityków prezydenta Andrzeja Dudę. To pierwszy sondaż w którym głowa Państwa nie jest na pierwszym miejscu.

• Święto Ludowe – Padewski sztandar PSL ma 80 lat

4 czerwca 2017 r. w Padwi Narodowej odbywały się gminne obchody Święta Ludowego zorganizowane przez tamtejszy zarząd Gminny i Koło Polskiego Stronnictwa Ludowego w Padwi Narodowej.

• Siekierski i Kasprzak w gminie Wadowice Górne

W sobotę 3 czerwca w Jamach, Przewodniczący Parlamentarnego Zespołu Energii Odnawialnej, Poseł na Sejm RP Mieczysław Kasprzak oraz Przewodniczący Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego, Poseł do PE Czesław Siekierski spotkali się z rolnikami, samorządowcami i ludowcami z okazji Zielonych Świątek.

• OZE: Bierzmy przykład ze Szwajcarii

Kiedy rząd PiS ogranicza produkcję OZE stawiając na węgiel, Szwajcaria zdecydowała o przejściu całkowitym na energię odnawialną.

• Zapisy na III BIEG CZTEROLISTNEJ KONICZYNKI

Już po raz trzeci Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Munia w powiecie jarosławskim organizuje bieg czterolistnej koniczynki. W tym roku impreza odbędzie się w Muni w dniu 23 lipca 2017r.

• 91. rocznica zamachu majowego. Ludowcy pamiętają

W 91. rocznicę zamachu majowego Ludowcy przypomnieli o trudnej karcie w historii II Rzeczpospolitej i upamiętnili ofiary bratobójczych walk. – Czas przywrócić cześć ofiarom zamachu majowego, którzy zginęli walcząc o demokratyczne państwo – powiedział Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.

• Ludowcy na uroczystościach 3 maja.

Jak co roku członkowie Polskiego Stronnictwa Ludowego wzięli udział w uroczystościach patriotycznych w gminach powiatu mieleckiego oraz w głównych powiatowych obchodach przed Pomnikiem Wolności w Mielcu.

• Informacja Jana Tarapaty w sprawie mostu na Wisłoce

Radny Sejmiku Podkarpackiego Jan Tarapata przedstawił pismo jakie niedawno w sprawie budowy nowego mostu na Wisłoce w Mielcu skierował do Marszałka Województwa Podkarpackiego. Uzyskaną odpowiedź prezentujemy poniżej.

• Rośnie poparcie dla Ludowców. PSL przeskoczyło Nowoczesną

7 proc. Polaków deklaruje chęć głosowania na ludowców w najbliższych wyborach parlamentarnych. PSL przeskoczyło Nowoczesną i o włos ustępuje Kukiz 15′. Tak wynika z najnowszego sondażu przeprowadzonego przez Ibris.

• Władysław Kosiniak Kamysz złożył wiązankę na grobie śp. Posła Leszka Deptuły

W tym roku powiatowe uroczystości upamiętniające 77 rocznicę zbrodni katyńskiej oraz 7 katastrofy smoleńskiej odbyły się 9 kwietnia.

• Debata na Wyższej Szkole Prawa i Administracji w Rzeszowie

Debaty uniwersyteckie dają świetną możliwość merytorycznej dyskusji programowej. Tak było i tym razem, 7 kwietnia 2017r. w auli docenta WSPiA w Rzeszowie.

• Interpelacja radnego Michała Deptuły

Na podstawie §30 Statutu Powiatu Mieleckiego składam na Pana ręce interpelację do Starosty Powiatu Mieleckiego w sprawie zmian ustrojowych dot. samorządu powiatowego.

• zobacz starsze wiadomości >>>