Starosta Stanisław Lonczak oddał hołd żołnierzom Armii Krajowej

Minęło 77 lat od utworzenia Armii Krajowej. Dziesiątki osób wzięły udział w mieleckich obchodach tego jubileuszu przez Pomnikiem AK w czwartek, 14 lutego.

Uroczystości współorganizowane przez Starostwo Powiatowe w Mielcu, Urząd Miejski w Mielcu i Wojskową Komendę Uzupełnień w Mielcu rozpoczęły się w samo południe. Jako pierwsi wiązankę przed pomnikiem złożyli organizatorzy wydarzenia: Starosta Powiatu Mieleckiego Stanisław Lonczak, Prezydent Miasta Mielca Jacek Wiśniewski i Wiceprezydent Miasta Mielca Adriana Miłoś. Lokalnym włodarzom towarzyszył kapitan Jerzy Dębicki ze Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej. Hołd żołnierzom oddali również: Poseł na Sejm RP Krystyna Skowrońska oraz przedstawiciele służb mundurowych, organizacji patriotycznych i licznych instytucji; radni powiatowi i miejscy; dyrektorzy przedszkoli i szkół z terenu powiatu mieleckiego wraz z uczniami. Uroczystości zwieńczyło złożenie przed pomnikiem kilkudziesięciu biało-czerwonych zniczy, które organizatorzy wydarzenia wręczyli zebranym dzieciom i młodzieży.